Autoritățile reglementează câștigurile din criptomonede

Data: 21/01/2019 | Autor: .

Autoritățile reglementează câștigurile din criptomonede criptomonede Autoritățile reglementează câștigurile din criptomonede 646x404Autoritățile au decis, în sfârșit, să reglementeze piața criptomonedelor, în așa fel încât românii să poată să își raporteze veniturile din acest domeniu în condiții stricte, cu suportul legii de partea lor. Legea nr. 30/2019, care a apărut joi în Monitorul Oficial și care se aplică de duminică, 20 ianuarie, prevede că câștigurile din transferuri de criptomonede sunt considerate venituri din alte surse și care, dacă depășesc o anumită limită anuală, vor fi impozitate începând din acest an.

Potrivit Avocat.net, Legea nr. 30/2019 prevede, în mod expres, că veniturile din criptomonede vor trebui declarate prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice în anul următor celui de realizare. Mai precis, câștigurile din criptomonede din 2019 se vor declara în 2020.

Plata impozitului se va face de către persoana care realizează venituri din transferurile de monede virtuale prin aplicarea unei cote de 10% asupra câștigului realizat.

Mai precis, venitul efectiv impozitat se va calcula ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, incluzându-se și costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se va impozita, însă numai cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Avocat.net a calculat că românii care câștigă anual peste 600 de lei din criptomonede vor fi obligați să completeze și să depună la Fisc declarația unică pentru persoanele fizice. „Contribuabilii (…) au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”, scrie în noua lege cu referire la criptomonede.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.