BNR: Băncile pot lucra cu exchange-urile și portofelele de monede virtuale în anumite condiții

Data: 16/04/2021 | Autor: .

BNR: Băncile pot lucra cu exchange-urile și portofelele de monede virtuale în anumite condiții criptomonede1Banca Națională a României anunță, în premieră, că actualele reguli naționale și europene permit băncilor comerciale să lucreze cu exchange-urile de criptomonede și cu furnizorii de portofele digitale, cu condiția să aplice măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

În acest fel, BNR devine una dintre primele bănci centrale din UE care admit că băncile comerciale pot lucra cu acest tip de furnizori, în ciuda faptului că avertizează că monedele virtuale (criptomonedele) sunt ”active speculative volatile și extrem de riscante”, adăugând că acestea ”au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor”.

În schimb, Banca centrală arată că ”manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”.

Reacția BNR vine la doar o zi după ce Bursa de la New York a înregistrat o premieră istorică: a fost listat primul exchange de criptomonede, Coinbase. La finalul ședinței de tranzacționare, valoarea de piață a Coinbase era de 85,5 miliarde de dolari.

Pe altă parte, Banca centrală mai arată că furnizorii de servicii de schimb și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Comunicatul integral al BNR:

Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante, cu un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, așa cum s-a menționat în comunicatele emise în data de 11.03.2015 și în data de 6.02.2018.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Reglementările Băncii Naționale a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și de a ține cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale. 

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România.

Articole similare

1 comentariu

  • 16 decembrie 2021, 16:53 Valeriu says : raspunde

    Hai România. Bravo Cristi Calina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.