Călina, la TVR: Salutăm reglementarea criptovalutelor. Este un pas înainte

Data: 5/02/2019 | Autor: .

Călina, la TVR: Salutăm reglementarea criptovalutelor. Este un pas înainte criptovalute Călina, la TVR: Salutăm reglementarea criptovalutelor. Este un pas înainte calinatvr 1024x587Apetitul românilor pentru criptovalute este din ce în ce mai mare, iar noile reglementări privind impozitarea acestui sector vin să confirme evoluția spectaculoasă a a pieței, afirmă Cristi Călina, OneLife Romanian Diamond, într-un interviu pentru TVR. Autoritățile au decis, în sfârșit, să reglementeze piața criptomonedelor, în așa fel încât românii să poată să își raporteze veniturile din acest domeniu în condiții stricte, cu suportul legii de partea lor. Legea nr. 30/2019 prevede că câștigurile din transferuri de criptomonede sunt considerate venituri din alte surse și care, dacă depășesc o anumită limită anuală, vor fi impozitate începând din acest an.

,,Suntem foarte bucuroși că reglementările trebuiau să apară în acest domeniu. E o piață nouă, un domeniu nou.Asta aștepta piața, cel puțin piața din România, aceste reglementări. Gândiți-vă că 1 din 8 români utilizează o monedă digitală ceea ce este foarte mult. Din punctul acesta de vedere stăm mult mai bine decât Italia, Spania, Norvegia sau alte țări mult mai avansate din punct de vedere economic decât noi, dar apetitul românilor pentru criptovalută este din ce în ce mai mare și în momentul în care ai un capital mai mare și ai un venit mai mare e clar că va trebui să plătești niște taxe și impozite și era normal să se întîmple acest lucru’’, a declarat Cristi Călina, la emisiunea ,,Banii Tăi’’, de la TVR.

,,Aceste monede digitale sunt o alternativă de plată la sistemul existent în momentul acesta. Tranzacțiile oricum se vor întâmpla în moneda națională pe teritoriul acelei țări e clar că și impozitărilor vor trebui să fie în monedă națională, doar că această criptovalută este un instrument de plată de a transfera echivalența unei sume de bani din punctul A în punctul B în timp real, instant și comisioane foarte mici, ceea ce își dorește toată lumea”, a mai spus acesta.

Legea nr. 30/2019 prevede, în mod expres, că veniturile din criptomonede vor trebui declarate prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice în anul următor celui de realizare. Mai precis, câștigurile din criptomonede din 2019 se vor declara în 2020.
Plata impozitului se va face de către persoana care realizează venituri din transferurile de monede virtuale prin aplicarea unei cote de 10% asupra câștigului realizat.

Mai precis, venitul efectiv impozitat se va calcula ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, incluzându-se și costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se va impozita, însă numai cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Avocat.net a calculat că românii care câștigă anual peste 600 de lei din criptomonede vor fi obligați să completeze și să depună la Fisc declarația unică pentru persoanele fizice. „Contribuabilii (…) au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”, scrie în noua lege cu referire la criptomonede.

 

Articole similare

1 comentariu

  • 22 martie 2019, 19:33 Apostol Vasile says : raspunde

    Cum pot sa declar diferenta intre pretul de achizitie si pretul actual, daca , inca nu pot vinde monedele, deci inca n-am incasat acesti bani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.