Chinezii testează primele monede digitale

Data: 2/06/2020 | Autor: .

Chinezii testează primele monede digitale blockchainisChina a dat startul unui test  în patru dintre cele mai mari orașe ale sale, Shenzen, Suzhou, Chengdu și Xiong’an, pentru folosirea unei monede virtuale proprii. Aceasta funcționează într-o manieră similară cu alte monede virtuale de pe piață, însă diferența este că aceasta este controlată de statul chinez și este emisă exclusiv de Banca Chinei.

Chinezii au inceput deja să folosească moneda virtuală cu nume de cod „DC/EP” (digital currency/electronic payment). Experții să așteaptă ca moneda, al cărui nume final va fi decis în curând, să înlocuiască măcar parțial baza monetară a Chinei și cantitatea de cash care este în circulație.

Banii virtuali chinezești ar fi un prim pas pentru pregătirea pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, care ar facilita tranzacții mai rapide și mai sigure.

Pe termen scurt, moneda nu va fi „emisă” decât pentru anumite regiuni din China și nu în cantități foarte mari. Astfel, noua monedă nu va crea inflație.

Pentru a încuraja folosirea monedei în zonele în care va fi folosită, funcționarii publici vor primi jumătate din subvenția de transport pe care o primesc în noua monedă virtuală. De asemenea, cei care lucrează pentru guvern vor trebui să își instaleze o aplicație pe smartphone-uri, care va servi drept portofel virtual pentru această monedă. Banii virtuali vor putea fi folosiți în anumite centre comerciale sau transferați în conturile personale.

Această tehnologie nu va fi însă foarte diferită față de ceea ce folosesc deja chinezii pentru plăți. Multe dintre tranzacțiile din țară sunt deja realizate cu ajutorul smartphone-ului prin soluții precum WeChat Pay sau Alipay. Spre diferență de alte țări însă, plățile prin cod QR sunt mai populare decât plățile contactless prin NFC.

Avantajele utilizării unei monede virtuale însă sunt bune în special pentru guvern. Pentru că moneda nu va fi anonimă și va putea fi urmărită, trecerea la un astfel de sistem va duce la combaterea spălării de bani și alte tipuri de infracțiuni de acest gen. De asemenea, sistemul financiar ar trebui să fie semnificativ mai rapid.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.