Elveția autorizează primele bănci de criptomonede

Data: 4/09/2019 | Autor: .

Elveția autorizează primele bănci de criptomonede  Elveția autorizează primele bănci de criptomonede blockchainis 1024x504Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţei Financiare (FINMA) a acordat licenţe de dealer bancar şi de valori mobiliare pentru primele două „bănci crypto”, SEBA şi Sygnum.

FINMA a emis reguli pentru cele două bănci privind modul de aplicare a reglementărilor anti-spălare de bani „în cazul în care anonimatul inerent al tehnologiei blockchain prezintă riscuri crescute”.

Acest lucru restricţionează transferul de tokeni către persoane pe care banca le cunoaşte. „Astfel, instituţiile supravegheate de FINMA nu au voie să primească tokeni de la clienţii altor instituţii sau să trimită tokeni către aceşti clienţi. Această practică se aplică atât timp cât informaţiile despre expeditor şi destinatar nu pot fi transmise în mod fiabil în sistemul de plată respectiv”.

Mathias Imbach, şeful operaţiunii grupului Sygnum, consideră că licenţierea acordată Sygnum are implicaţii pozitive pentru Elveţia şi îi conferă tehnologiei DLT (n.r. distributed ledger technology – tehnologia registrelor distribuite) un plus de încredere la nivel internaţional.

„Criptomonedele vor ieşi din umbră dacă tratarea acestor active poate fi făcută într-un mod conform 100% res-pectând toate regulile pe care un autor de reglementare strict le cere. Acesta este un schimbător de jocuri”, a adăugat acesta.

Acordarea licenţei bancare către crypto bănci reprezintă un prim pas care va schimba jocul şi ar putea deschide porţile către inundarea cu criptomonede şi alte active digitale a sectorului financiar, consideră co-fondatorii Sygnum.

„Este pentru prima dată când acest tip de licenţe au fost acordate la nivel mondial, astfel încât Elveţia joacă un rol de pionierat”, a declarat pentru swissinfo.ch Manuel Krieger, CEO Sygnum Elveţia.

„Avem acum o responsabilitate ca platformă activă pentru a ajuta băncile şi alţi actori financiari să facă pasul în lumea activelor digitale”, a mai trans-mis co-fondatorul Sygnum.

Banca SEBA, cu sediul în Zug, a transmis că va deveni operaţională din luna octombrie, după ce va îndeplini „criteriile secundare” cerute de FINMA. Totodată, crypto-banca planifică să ofere servicii corporative şi de gestionare a activelor pentru noua clasă de active.

Sygnumexternal, cu sediul central în Zurich, a făcut echipă cu bursa germană, operatorul de telecomunicaţii Swisscom şi alţi parteneri pentru a lis-ta şi tranzacţiona titluri tokenizate pe o platformă DLT.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.