Ernst & Young România: Criptomonedele au capacitatea de a schimba în mod pozitiv serviciile financiare

Data: 10/08/2018 | Autor: .

Ernst & Young România: Criptomonedele au capacitatea de a schimba în mod pozitiv serviciile financiare criptomonede Ernst & Young România: Criptomonedele au capacitatea de a schimba în mod pozitiv serviciile financiare Alex MilcevCriptomonedele au capacitatea de a schimba în mod pozitiv serviciile financiare prin creşterea vitezei şi reducerea costurilor afacerilor, afirmă Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, din cadrul EY România, într-un raport trimis massmedia.

„Pe măsură ce se accelerează dezvoltarea pieţelor de criptomonede, creşte şi nevoia urgentă de reglementare cu privire la aceste criptoactive. Multă lume presupune că securitatea tehnologiei blockchain şi registrul public aproape inviolabil care stă la baza criptomonedelor asigură securitatea acestora. Dar, impunerea de verificări privind aplicarea reglementărilor nu va fi uşoară. Mulţi argumentează că fluctuaţiile dramatice ale preţului fac ca aceste monede virtuale să se asemene mai mult mărfurilor decât unor monede. Organele de reglementare sunt nedumerite de cadrul netradiţional în care funcţionează şi peste tot în lume observăm discrepanţe de opinie cu privire la caracterul solid şi utilizarea acestora”, afirmă Milcev.

Expertul de la EY consider că riscurile criptomonedelor trebuie să fie rezolvate înainte ca acestea să îşi atingă potenţialul.

„Multe riscuri sunt legate de caracterul anonim al criptomonedelor. Cu toate că ruta unei criptomonede pe reţeaua distribuită deschisă şi descentralizată a registrului este transparentă, nu acelaşi lucru se poate spune despre proprietatea curentă a tokenului respectiv şi la ce s-a folosit. Caracterul anonim nu este compatibil cu legile actuale şi cu tendinţele de reglementare globale care solicită mai multă transparenţă pentru a preveni spălarea de bani, evitarea taxelor şi alte activităţi infracţionale. Dacă guvernele nu pot vedea o tranzacţie, nu pot identifica taxele evitate”.

Portrivit reprezentantului EY România, cea de-a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor, publicată în iulie 2018, este un prim pas în vederea reglementărilor în domeniu.

„Directiva defineşte, în premieră, moneda virtuală, ca fiind o reprezentare virtuală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este neapărat ataşată la o monedă legal stabilită şi nu posedă un statut juridic de monedă sau bani. Este însă acceptată de persoane fizice sau juridice, ca mijloc de schimb, şi poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic”.

În plus, aplicarea Directivei a fost extinsă şi asupra furnizorilor de portofele electronice şi de servicii de schimb între monedele virtuale şi cele „fiat” (tradiţionale), spune Alex Milcev, adăugând: „Drept urmare, aceştia vor fi obligaţi să implementeze procese interne de cunoaştere a clientului («Know Your Client»), să monitorizeze permanent relaţiile cu clienţii şi să raporteze entităţilor guvernamentale orice activitate suspectă”.

ONECOIN, O MONEDA SIGURA

Spre deosebire de alte criptomonede precum Bitcoin, OneCoin este folosită exclusiv pentru tranzacţiile dintre persoanele membre ale comunităţii, pe platforma DealShaker.

Potrivit experților de la Fantastic Global Team, moneda este imposibil să fie folosită în cazuri cu valenţe penale, precum atacurile hackerilor asupra calculatoarelor din întreaga lume deoarece OneCoin include standardul KYC, care stochează şi securizează datele de tranzacţionare dintre utilizatori.

„Bitcoin a făcut treabă bună, de pionierat, însă noi venim cu foarte multe lucruri îmbunătăţite, avem o procedură „know your customer”, cunoaştem datele clientului, unde nu se pot face tranzacţii anonime. Avem o procedură „anti money laundering”, unde nu există un mod de a spăla bani şi aşa mai departe. Suntem partea soft şi elegantă a criptovalutei şi încercăm să invităm oamenii în acest concept nou, pentru că vorbim despre educaţie financiară şi încercăm să educăm oamenii cât mai mult să înţeleagă ce este această criptovalută, cu ce îi poate ajuta pe ei în viitorii ani şi cum va funcţiona ea.”, a declarat Cristi Călina, partener OneLife Romanian Diamond.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.