Noile reglementări privind monedele virtuale, în linie dreaptă

Data: 18/06/2020 | Autor: .

Noile reglementări privind monedele virtuale, în linie dreaptă blockchainisGuvernul a lansat un proiect de ordonanță de urgență de modificare a legislației în vigoare privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care vizează, printre altele, deținerea, stocarea și transferul de monede virtuale.

Potrivit documentului, moneda virtuală este definită ca „reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată  electronic”.

Guvernul explică , în noul act normativ, că ,,ținând cont de volumul crescut al tranzacțiilor la distanță efectuate prin intermediul sistemelor moderne digitale, apare nevoia autorizării și/sau înregistrării furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare, furnizorilor de portofele digitale, (…), obligație ce rezultă din dispozițiile art.47 alin. (1) din Directiva (UE) 2015/849, astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE)2018/843″.

Astfel, autorizarea și/sau înregistrarea furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale se va face de către Ministerul Finanțelor Publice, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar, iar funcționarea lor fără autorizare sau înregistrare va fi interzisă. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor va emite un aviz tehnic pentru furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, cu plata unei taxe anuale.

„Poate dobândi calitatea de furnizor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare sau furnizor de servicii de portofele digitale persoana juridică de drept român constituită în condițiile legii (…) sau persoana juridică constituită legal și autorizată/înregistrată de autoritățile competente într-un stat membru al Uniunii Europene sau în statele semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană”, stipulează proiectul de OUG.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.