Un prim pas legislativ pentru dezvoltarea de criptomonede în România!

Data: 2/08/2018 | Autor: .

criptomonede Un prim pas legislativ pentru dezvoltarea de criptomonede în România! criptomonede1 1024x709

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care anunță intenția de a reglementa activitatea de emitere de monede electronice. Supravegherea activității de emitere de monede electronice va fi asigurată de Banca Națională a României, care va și emite autorizațiile necesare pentru cei care doresc să creeze o monedă digitală.

Potrivit notei justificative a documentului, noul cadru legal pentru monedă  electronică se bazează pe directiva Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 — Directiva 2009/110/CE privind accesul la activitate, desfăşurarea şi supravegherea prudenţială a activităţii instituţiilor emitente de monedă electronică.

Potrivit proiectului, monedele electronice reprezintă “valoarea monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.

Autoritățile afirmă, în textul proiectului de ordonanță, că activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de către instituţii de credit, instituţii emitente de monedă electronică – persoană juridică autorizată să emită monedă electronica, furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică potrivit cadrului legislativ naţional aplicabil, Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, atunci când acestea nu acţionează în calitate de autorităţi monetare sau în altă calitate ce implică exerciţiul autorităţii publice; statele membre şi autorităţile lor regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

Ministerul Finanțelor precizează că orice entitate juridică care are în vedere emiterea de monedă electronică trebuie să aibă un capital social de minim 350.000 de euro, iar membrii repectivei organizații trebuie să fie aprobați individual de Banca Națională în urma verificării antecedentelor fiscale și juridice.

Autorizația are o valabilitate de 12 luni de la data acordării, iar emitentul de monedă va fi obligat să realizeze audituri anuale și să transmită periodic situațiile contabile ale activității către BNR.

Potrivit ordonanței, Banca Naţională a României va acorda autorizaţia numai dacă este încredinţată că, din perspectiva necesităţii asigurării unui management prudent şi sănătos al instituţiei emitente de monedă electronică, aceasta dispune de un cadru formal de administrare a activităţii de emitere de monedă electronică riguros conceput, care să includă o structură organizatorică clară, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente şi coerente, de proceduri eficace de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor la care este sau ar putea fi expusă şi de mecanisme de control intern adecvate, inclusiv proceduri administrative şi contabile riguroase, arată documentul.

De asemenea, BNR poate retrage autorizaţia acordată unei instituţii emitente de monedă electronică dacă instituția emitentă de monedă electronică nu desfășoară activitate de emitere de monedă electronică pe teritoriul României, autorizaţia a fost obţinută pe baza unor informaţii false sau prin orice alt mijloc ilegal, instituţia emitentă de monedă electronică nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza acordării autorizaţiei ori alte condiţii prevăzute de prezentul capitol şi de reglementările emise în aplicare sau continuarea activităţii pentru care a fost autorizată instituţia emitentă de monedă electronică periclitează stabilitatea sistemului de plăţi.

ȚĂRILE CARE SUSȚIN CRIPTOMONEDELE

criptomonede Un prim pas legislativ pentru dezvoltarea de criptomonede în România! criptomonede2În timp ce în România se discută încă despre necesitatea unor reglementări în materie, alte țări au înțeles oportunitatea investițiilor în tehnologia blockchain și în monedele digitale, oferind un cadrul fiscal extrem de favorabil.

Georgia, de exemplu, este una dintre cele trei țări cu cei mai mulți mineri de bitcoin, după China și Statele Unite. Minarea este foarte ieftină, în condițiile în care prețul electricității este cel mai mic din regiune. În plus, autoritățile de la Tbilisi nu taxează ICO-urile și tranzacțiile cu criptomonede.

O altă țară care a înțeles potențialul uriaș al blockchain-ului este Slovenia. Autoritățile au lansat o strategie specială, intitulată Societatea Informațională 2020, care prevede susținerea dezvoltării sistemelor financiare alternative, iar Bitcoin Association, o organizație de profil, organizează periodic evenimente pentru a promova monedele digitale.

Estonia este, de asemenea, un exemplu elocvent privind digitalizarea sistemelor financiare. Blockchain-ul a devenit tehnologie oficială în sistemul guvernamental și a fost lansată chiar și o monedă virtuală proprie numită Estcoin, bazată pe Ethereum. În tentativa de a atrage cât mai mulți investitori, Estonia a lansat și posibilitatea de a deveni ,,erezident’’, prin internet, oferind facilități excelente firmelor noi deschise de investitorii străini.

Danemarca are, de asemenea, o politică de susținere a criptomonedelor. În această țară, aceste modalități de plată sunt recunoscute oficial și nu sunt taxate.

În fine, până și Elveția, polul financiar al lumii, a înțeles potențialul uriaș al blockchain-ului și al criptomonedelor. Autoritățile nu consideră monedele virtuale drept valută, astfel că veniturile din tranzacții nu sunt impozitate. Mai mult, în Elveția monedele virtuale sunt considerate asset-uri pentru creșteri de capital, ICO-urile fiind clasificate drept emisiuni de acțiuni.

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.